Betydelig vekst 1. halvår

Flere store transaksjoner gir betydelig løft i første halvår

Antall transaksjoner ligger i første halvår nøyaktig likt fjoråret. I eiendomsverdier er det imidlertid en vekst på hele 33 prosent.

– Forklaringen er at vi har solgt flere store og dyrere eiendommer i år, enn det vi gjorde i fjor, sier daglig leder i Q4 Næringsmegling, Ola Larsen.
Q4 Næringsegling har i første halvår vært megler på 49 transaksjoner. Det er nøyaktig like mange som første halvår i fjor. Målt i antall er med andre ord transaksjonsmarkedet veldig stabilt.
Eiendomsverdiene har imidlertid gjort et kraftig hopp oppover. I løpet av årets seks første måneder omsatte nemlig meglerhuset eiendommer for nesten én milliard kroner. Nøyaktig volum endte på 955 millioner kroner, noe som er opp med 238 millioner kroner fra i fjor da volumet for første halvår endte på 717 millioner kroner.
– Det er litt tilfeldig når de store eiendommene kommer for salg, derfor kan dette fort svinge litt fra år til år. Men generelt er det god fart i vårt område om dagen, sier Larsen.

Stadig flere nasjonale kjøpere
På de større transaksjonene over 50 millioner kroner ser Q4 at de nasjonale kjøperne i stadig større grad melder seg på i kampen.
– De to transaksjonene som vi har hatt over 100 millioner kroner gikk begge til nasjonale kjøpere. På de litt mindre eiendommene under 30 til 40 millioner kroner er det i hovedsak lokale kjøpere, sier Larsen.
Årsaken til at nasjonale kjøpere i stadig større grad melder seg på også i Vestfold og i Telemark har å gjøre med prisutviklingen og konkurransen om de gode objektene i de største byene, som f.eks. Oslo.
– I de mindre byene får investorene høyere avkastning på investeringene sine.Avkastningen her hos oss ligger normalt på mellom 6,5 og 8,5 prosent, noe som er betydelig høyere enn det man får i Oslo med lik leietakerrisiko. To gode eksempler i år på dette er Tønsberg Gressbane som ble omsatt for kr. 130 mill. som tilsvarte yield på 6,8%, og Biltema-bygget i Sandefjord som ble solgt for kr. 111 mill./yield på ca. 7,0%

Han forteller at det når det gjelder de nasjonale kjøperne så er det både aktører som har vært i det regionale markedet en stund og etterhvert har bygget seg opp en portefølje, men også nye navn.
– Det er med andre ord stadig flere som ser i vår retning, noe som er hyggelig, sier Larsen.

Tror på god høst
Når det gjelder den videre utviklingen over høsten, så er det først og fremst rentespørsmålet som bidrar til en viss usikkerhet.
– Vi er litt spent på hvordan en eventuell renteoppgang vil påvirke markedet. Alle andre faktorer er imidlertid positive, så vi er optimistiske med tanke på utviklingen, sier Larsen.
Dersom den gode trenden fra første halvår fortsetter kan 2018 bli et aldri så lite rekordår når det gjeler omsatte eiendomsverdier for Q4. I fjor solgte de eiendommer nesten 1,7 milliarder kroner, men da var avslutningen på året svært sterk.

– Det skal mye til at det samme skjer i år, men så langt ligger vi foran fjoråret, så det blir spennende å se hvordan høsten utvikler seg, sier Larsen